utorok 23. júla 2013

Pochutina: Letné osvieženie


No čo asi také môže robiť mladá žena bez záväzkov v kuchyni? Z cela nič. Respektíve sa môže hrať na to, že niečo robí (česť výnimkám). A ja som presne TENTO druh ženy. Tak na čo by som mohla využiť ten priestor s veľkým množstvom spotrebičov? Predsa na letný, osviežujúci nápoj. 

Na prípravu nápoja budeme potrebovať: dve vrecúška zeleného čaju, lístky čerstvej mäty, citrón alebo pomaranč, ľad, 2 litre zovretej vody, hrniec, hnedý cukor alebo lístky stévie alebo Kotányi zmes na prípravu nápojov a rôzne dekorácie do pohára (slamky, dáždničky a podobné milé somarinky).

Zelený čaj


Mäta


Stévia


Kotányi zmes na prípravu nápojov



Pomaranč a citrón


Príprava: Klasicky si necháme zovrieť cca 2 litre vody. Do hrnca si vložíme dve vrecúška zeleného čaju a zalejeme ich vriacou vodou. Hrniec prikryjeme pokrievkou nech sa čaj zbytočne neodparí a počkáme kým úplne vychladne. Na osladenie čaju môžeme použiť hnedý cukor. Keď nie je k dispozícii nič sa nepokazí ani bielym. Pre špecifickú chuť môžeme namiesto cukru použiť zmes od Kotányi na prípravu nápojov. Mne najviac chutí tá citrónová, no zaujímavú chuť má aj pomaranč. Množstvo sladidiel je na vás, podľa chuti J. Pre väčších ,,fajnšmekrov“ sú ideálne lístky stévie. Ja ich v rukách (samozrejme umytých) požmolím a ponatŕham, poprípade rozdrvím a nasypem do ešte teplého čaju a dobre zamiešam. Pridávam podľa chuti. Táto ,,sladkosť“ je síce iná ako tá cukrová, no je omnoho zdravšia a na degustáciu zaujímavejšia.

Takto osladený čaj dáme do chladničky a počkáme, kým bude dobre vychladený. Ak by sa čaj zdal príliš silný, pokojne do neho prilejeme studenú vodu. Do pripraveného pohára dáme niekoľko kociek ľadu a za hrsť ponatŕhaných lístkov mäty a zalejeme to vychladeným čajom. Do nápoja ešte nakrájame kolieska citróna alebo pomaranča a kvôli chuti môžeme pridať aj citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a dozdobíme podľa vkusu. 

Teraz si stačí zavolať kamarátky alebo kamarátov, usadiť sa k bazénu a schuti popíjať. Na zdravie! 




P.S. Dávajte si pozor na hrdlo. Predsa len je to studené ;)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára